tirsdag 16. februar 2010

Inspirasjon I


Jeg hadde fotografert i flere år. Så forsvant sakte men sikkert gløden etter å skape bilder. Jeg tenkte mye på hvorfor jeg mistet gleden ved å fotografere. Uten helt å ha funnet den fulle fasiten, tror jeg at den viktigste årsaken til at jeg for en periode la kameraet på hylla, er at jeg ikke var ærlig mot meg selv som fotograf. Jeg var rett og slett ikke meg selv. Jeg var på en evig søken etter å være noe annet. Jeg så på de store fotografene og kopierte etter beste evne. Jeg jaktet på de samme motivene, dro til de samme stedene Det ble noen gode bilder, men jeg var for opptatt med å være som alle andre i stedet for å være meg selv, og gleden ved å fotografere forsvant.

Interessen kom sakte men sikkert sigende tilbake. Kameraet ble dratt ned fra hylla, og jeg startet jakten på å finne meg selv som fotograf. Mitt viktigste våpen for å  finne meg selv, var merkelig nok å se mye på andre sine bilder. Dette hadde jeg gjort mye av før, men jeg prøvde å skifte fokus. I stedet for å tenke hvordan kan jeg lage et slikt bilde, prøvde jeg å spørre: hva er det som gjør dette bildet godt? Hvorfor liker jeg det, eller hvorfor liker jeg det ikke? Forteller bildet meg noe, vekker det følelser hos meg? I tillegg til å se på bilder av de samme fotografene som jeg hadde sett på før, søkte jeg videre i forskjellige sjangere, stiler o.s.v. Jeg så på den måten nye bilder, fant nye måter å tenke på, og nye måter å se på. Jeg ble inspirert. Jeg meldte meg inn i et nettsted for foto, la ut bilder og fikk kommentarer. Innimellom alle de som syntes bildene var fine, var det enkelte som var tøffe nok til å pirke og stille spørsmål med mine bilder. Disse fotografene utfordret meg og mitt bildesyn. De fikk meg til å jobbe videre og de hjalp meg på veien til å finne meg selv som fotograf. Jeg er fortsatt på søken etter meg selv som fotograf. Jeg jobber aktivt for å utvikle mitt bildesyn og mine bilder, men prosessen er i gang og jeg tror og håper jeg er inne i en god utvikling.

Det finnes utrolig mange fotografer som inspirerer. Jeg tenkte å lage en liten inspirasjonsserie her inne på bloggen. I denne serien vil jeg linke til fotografer som er og har vært til stor inspirasjon for meg. Dette er ingen rangert liste, men lister av dyktige fotografer for studie og inspirasjon.

De fire fotografene jeg linker til denne gangen, regner seg kanskje ikke som naturfotografer, selv om de arbeider mye med natur. De er forskjellige i stil, men de vekker alle noe i meg med sine bilder.

Eirik Holmøyvik:  http://www.luguber.net/
Jeg vil spesielt anbefale hans serie fra Island og Nordfjord. Rene, linjesterke bilder, der man som betrakter trekkes direkte inn i stemningen. De er vare og dramatiske og full av poesi.

Stig Børre Elvegård: http://stigborre.blogspot.com/
En fotograf med et sjeldent godt fotografisk øye. Han leker med kamera og er en mester i å skildre hverdagslivets situasjoner med en stor dose humor.

Arne Strømme: http://arnestromme.no/
Hans bilder skaper magi og forteller sterke og levende historier. Han evner også antydningens kunst, og greier å bevare en hemmelighet for betrakteren i sine bilder. På den måten gir han betrakteren mulighet for å skape sin egen historie. Bildene har god holdbarhet, og skaper hele tiden noe nytt hos betrakeren.

Nick Brandt: http://www.nickbrandt.com/
Hans dyrebilder er annerledes og forteller sterke historier. De er rene og fint forenklet og trekker meg som betrakter inn i historien på en sterk og vakker måte. Å vandre blant han bilder er som å vandre i et eventyr.

11 kommentarer:

 1. Kloke ord!

  De fleste av oss som har foto som lidenskap startet nok karrieren ved å forsøke å ta bilder som vi har sett andre lage. Og det er en grei start, egentlig.

  Ganske fort blir dette kjedelig. Mange vil etterhvert gjøre som du gjorde, la kameraet støve ned og finne en annen lidenskap.

  Men den som er seriøs og vil videre, vil etterhvert - og ofte ganske umerkelig for ham selv - utvikle sin egen stil. Det behøver slett ikke å være nyskapende og originalt, men likevel et slags personlig fingeravtrykk i bildene.

  Under denne prosessen er det veldig viktig å se mye på andre bildekunstneres arbeider, og ikke nødvendigvis bare fotografer. Til og med musikk kan være med å danne inspirasjon i ens egen utvikling av fotografiet.

  "Det finnes utrolig mange fotografer som inspirerer", skriver du. Det er sant, og jeg håper du er klar over at du selv er en stor inspirasjonskilde med dine bilder.

  Fortsett som du stevner, jeg ser frem mot hvert nye bilde du kommer med!

  Mvh, Dag

  SvarSlett
 2. Hei Ivar!
  Kjenner meg godt igjen i det du skriver. d<e fleste av oss som er såkalte "entusiaster" går nok gjennom en slik tørkeperiode.
  Men herlighet så godt det er å finne tilbake igjen, tørke støvet av kameraet og oppdage seg selv og fotokunsten på nytt.

  Lykke til med inspirasjonen!

  Mvh
  Kristin/bildedama

  SvarSlett
 3. Hei Ivar!

  Interessant lesning! Jeg er selv relativt fersk amatørfotograf, som etter en stund med kopiering fant ut at det var bedre å lete etter sin egen stil. Morsomt å lese at også du har gått denne veien! Du har i mine øyne lyktes veldig godt med å finne din stil, med veldig stemningsfulle bilder. Jeg er ofte innom bloggen din for å se bilder og bli inspirert, og det blir jeg nok å fortsette med :)

  SvarSlett
 4. Takk og pris for at du tørket støvet av kameraet igjen Ivar, det er vi glade for! Det er mange her på nettet man følger med på, men du er en av dem jeg virkelig gleder meg til å se nye bilder fra. Når RSS leseren min forteller meg at Ivar Bjørdalsbakke har lagt ut noe nytt, får alt annet bare vente - jeg må sjekke hva du viser, på en gang :).

  mvh A

  SvarSlett
 5. Gode og viktige refleksjoner som vi alle egentlig bør dvele ved. Ikke alle må gå så langt som du, legge kamera på hylla og oppdage gleden på nytt, men noen av oss har gjort det samme.

  Du er en av de som best har utviklet en slags "signatur". Du skaper nye bilder som gir betrakteren en opplevelse, noe som ikke så mange klarer. Jeg er svært enig i at det finnes mange gode fotografer og mange er gode inspirasjonskilder - og inspirasjon gir dine "skaperverk" :)

  Stå på videre Ivar og fortsett og vær deg selv - det gir meget gode resultater!!!

  SvarSlett
 6. Dette var nyttig lesning for en "nyutsprunget amatørfotograf" som meg.. Kjenner at jeg fortsatt er på leit etter "mitt uttrykk" og at bildene mine blir altfor "vanlige" uten særpreg enda, men får noen aha-opplevelser underveis nettopp ved å besøke andre blogger, og finner ut på den måten hva som tiltaler meg ved andres bilder..
  og som du sier; at noen er modige nok til å kommentere om hva som kan forbedres i bildene og hva de liker i bildene er viktig for å komme seg videre. Om en ikke velger å følge rådene, så tvinger det en til å bli bevisst på hva en vil og hvorfor..
  Dine bilder er veldig gode på å formidle stemninger, og gir rom for undring, -en god inspirasjonskilde.
  Ser frem mot stadig nye bilder fra deg :)

  SvarSlett
 7. Kloke ord du skriver!
  Det er desverre ofte at man vil være som "alle andre"... men hvorfor det ? Jeg synes det viktigste er å skape sine egne bilder på den måten man selv ønsker... Jeg merker at det er mange som har reagert på at jeg redigerer mye på bildene mine, men det er slikt jeg liker.... jeg må liksom gjøre noe med bildene mine på en eller annen måte før jeg er fornøyd med dem... Det er slik jeg er, og liker ikke folk bildene mine så kan de la være å se på dem. Det viktigste synes jeg er at den som har tatt/skapt bildene er fornøyd...
  Et veldig flott og ærlig innlegg av deg!

  Og en ting til... Jeg elsker bildene dine! De er så vakker!

  SvarSlett
 8. Jeg kjenner også igjen dette med en downperiode. Jeg gikk i ring, og tok de samme bildene på nytt, uten å komme videre. Jeg ga nesten opp, og fotgraferte knapt til husbruk i noen år år. Men da jeg kom i gang igjen, hadde jeg mye mer å gå på som fotograf, så et avbrudd var muligens ikke så galt likevel.

  Bildet ditt er superdupert. Men det visste du vel?

  SvarSlett
 9. Thanks for this wonderful post!

  SvarSlett
 10. Ett godt skrevet innlegg, mange som tar flotte bilder, og dine er flotte også:-).

  SvarSlett
 11. Så flott at du tok frem kameraet ditt igjen, du tar jo utrolig lekre bilder! Nå har jeg lest bloggen din fra slutt til start, og her fant jeg mye til inspirasjon. Selv er jeg ganske så nybegynner på dette med foto. Jeg tror jeg vet hva jeg søker for bildene mine, men trenger masse mer erfaring for å få frem uttrykkene. Imens surfer jeg på nettet, prøver og feiler med lukker og blender, og blir kjempeglad de gangene jeg får til det jeg kaller blinkskudd :-) Det er gjerne de litt abstrakte fra riktige vinkler :-) Ha en fortsatt fin dag, og takk for inspirasjonen!

  SvarSlett